Azure SQL database serverless i.c.m. SSMS tabbladen

De ‘serverless’ pricing tier voor Azure SQL databases is vrij nieuw en het biedt zeker voordelen qua kosten en performance. Het pauzeert zichzelf na een vooraf ingesteld interval (genaamd ‘Auto-pause delay’, van 1 uur tot 7 dagen). Ideaal natuurlijk wanneer je slechts een paar uren per dag deze database actief gebruikt en deze database de rest van de dag mag ‘slapen’.

De database ‘wakker maken’ gaat automatisch zodra je een connectie (probeert) te openen, al wil de eerste poging vaak niet lukken. Na ongeveer 30 seconden is de database weer volledig online en kun je ermee werken.

Nu ben ik grote fan van de ‘Hibernate’/slaapstand functie op mijn laptop en ik kwam er vanochtend achter dat (en eigenlijk ook logisch) SQL Server Management Studio (SSMS) ook direct databases voor me ‘wakker maakt’. Dit komt dus doordat ik, net als de vele tabbladen binnen Chrome, ook veel database sessies (=tabblad) binnen SSMS laat openstaan. SSMS re-initieert de verbinding zodra mijn laptop uit zijn slaapstand komt.

Tip hierbij om gebruik te maken van zogenaamde ‘pins’ binnen SSMS. Hiermee pin je de belangrijkste queries/sessies vast en kun je gemakkelijk de overige tabbladen (en dus database sessies) sluiten. Anders heb je de kans dat je onbedoeld alle databases binnen je Azure landschap per ongeluk wakker maakt 🙂

Azure SQL database serverless with SSMS pinned query sessions

 

 

 
Nieuwsgierig naar de mogelijkheden van Azure en DevOps?
Neem dan contact met ons op: clint.huijbers@monkeyconsultancy.nl